tag:blogger.com,1999:blog-3227626113572588225.post4237073447367626463..comments2024-03-28T18:29:43.194+01:00Comments on Moja kuchnia pachnąca... barszczem: Gomółkowy ser do barszczu wielkanocnegoMarzynia Mamciahttp://www.blogger.com/profile/09468413075210409220noreply@blogger.comBlogger4125tag:blogger.com,1999:blog-3227626113572588225.post-48736396390036202422012-03-29T15:48:21.023+02:002012-03-29T15:48:21.023+02:00jej dziękuję Ci za ten przepis, bo mój ukochany je...jej dziękuję Ci za ten przepis, bo mój ukochany jest fanem właśnie takiego sera w święcące a ja za Chiny ludowe nie wiedziałam jak go zrobić ;))<br />takim oto sposobem uratowałaś swoim przepisem tradycyjną podkarpacką Wielkanoc na pomorzu... ;D<br />pozdrawiam serdecznie!!gotuj sięhttps://www.blogger.com/profile/08696300947157150124noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3227626113572588225.post-45902302908808099512010-03-31T10:55:05.096+02:002010-03-31T10:55:05.096+02:00Tak robiła moja prababcia Monika, ona go suszyła w...Tak robiła moja prababcia Monika, ona go suszyła w bradrurze. Musze przejść na te sposób, bo jest prostszy, tylko że tego roku już za późno...<br />Pozdrawiam serdecznie, dzięki za wpis!Marzynia Mamciahttps://www.blogger.com/profile/09468413075210409220noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3227626113572588225.post-54999398909589391232010-03-29T19:28:53.871+02:002010-03-29T19:28:53.871+02:00Uwielbiam ten serek, robi sie go u mnie od pokoleń...Uwielbiam ten serek, robi sie go u mnie od pokoleń. Cała przeprawę z serkiem zaczynam tydzień przed świetami. <br />Wyrabiam go reką , dodajac przyprawy, majeranek, sól, pieprz, troche czerwonej papryki, taką masa wciskam w uszyty specjalnie do tego rożek z tetrowej pieluszki. Bardzo ciasno ściskam. Rożek z serem wkładam miedzy ułozone pod skosem dwie deski kuchenne i dociskam cegłami, przez cała noc serek puszcza wodę. Nastepnie przez kolejne dni susze go przez kilka godzin dziennie na sznurze od bielizy, oczywiście tylko w słoneczne, wietrzne dni. Po kilku takich dniach serek jest gotowy, ma swój piekny specyficzny zapach i smak. Naprawde warto sie przy tym pobawić bo efekt jest znakomity.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3227626113572588225.post-53424600214930855642009-11-21T00:10:16.051+01:002009-11-21T00:10:16.051+01:00mamaNiuni (gość) 2009-04-26
A ja znam przepis na g...mamaNiuni (gość) 2009-04-26<br />A ja znam przepis na gomółki babci Moniki. Dośc twardy ser wyrabiamy ręką z dość dużą ilością soli oraz kminkiem. Następnie ugniatamy spoiste kulki (vidi: baca łoscypka ). Cała sztuka polega na powolnym i długim wysuszaniu. Babcia podsuszała te kulki na blaszce, wyścielonej papierem do pieczenia w "bratrurze" (rodzaj piekarnika w dawnej kuchni kaflowo-węglowej). Z barku bartrury podsuszamy w piekarniku w temp. ok.50 stopni tak długo, aż gomółki staną się twarde. Twoje katowanie się "syrkiem teściowej" może sie tłumaczyć tylko płomienną miłością do tejże.Marzynia Mamciahttps://www.blogger.com/profile/09468413075210409220noreply@blogger.com