Po odpadnięciu od talerzy i odzyskaniu mowy Wataha Jarzębiaka nie miała wątpliwości: to naprawdę Master - Plaster! Plastry mięciuteńkiej karkówki przekładane jędrnymi (wciąż!) plastrami kapusty. A wszystko dzięki wspaniałemu pomysłowi Kasi Bryssski z bloga Magiczna kuchnia. Naprawdę warto tam zajrzeć, bo nie dość, że potrawy są pyszne i proste do wykonania, to jeszcze jest to wspaniale, dokładnie opisane i zilustrowane krok po kroku.
Warto mieć dobre mięso (znowu kłania się ziemniaczana świnina od pana Fiołka) i biowarzywa (tu ukłon składa nasz Eko - Handel).
A szczególnie polecam na te plugawe, mokre i wietrzne dni - tak posileni stawimy czoła wszystkim wirusom ;-)
SKŁADNIKI:
6-8 plastrów karkówki (ilość zależy od wielkości naczynia do zapiekania),
8-10 grubych (takich chyba z 1,5 cm) plastrów ukrojonych z główki kapusty,
po 2 grube plastry cebuli na plaster mięsa,
czosnek przeciśnięty przez praskę,
masło z odrobiną oleju do usmażenia cebuli,
troszkę octu balsamicznego albo czerwonego wina,
ulubione przyprawy (u mnie pieprz, liść laurowy, kminek, majeranek, ziele angielskie no i sól).
WYKONANIE:
Mięso lekko zbić tłuczkiem tak, aby było jednakowej grubości (pani w sklepie nie miała miarki w oczach). Pokropić octem balsamicznym i rozsmarować go łapką po całym plasterku. Doprawić wg uznania, natrzeć czosnkiem i odstawić do lodówki, aby się zamarynowało. W tzw. międzyczasie przygotować sobie kapustkę - ja miałam główkę wielkości byczej głowy, więc przekroiłam ją na pół i potem na plastry. Rozłożyć je na blacie, popieprzyć i posolić, starając się, aby pozostały w formie zwartej (a rozlatują się, psiajuchy!) Te ciuczki z początku główki też wykorzystać, one się piekły po bokach naczynia, tylkom wyjęła do fotki :-D
Grube plastry cebuli podrumienić na dość ostrym ogniu, nie żałować masła, bo potem nim się polewa z wierzchu.
Naczynie takoż wysmarować masełkiem (nie spali się w pieczeniu, bo ja dusiłam w 140 stopniach) i wykonać przekładańca: kapusta, posolone mięso, na nim przykleić centralnie cebulę, kapusta i tak do szczęśliwego końca. Warto sobie najpierw lecieć pod kątem, żeby cebulka nie zsuwała się z wieprzowinki; na końcu już się upycha na maksa. Podlać nieco wodą (potem kapucha i mięso puszczą sok), skropić tym masłem spod cebuli, powtykać liście laurowe, posypać kminkiem i do piekarnika!
Moja potrawa zapiekała się 2,5 godziny. Dwa razy polewałam z góry wybieranym małą chocheleczką sosikiem, bo sie bałam, czy nie wyschnie (były to obawy płonne, hie hie, mięso i warzywa wychodzą bardzo soczyste). Gdyby się nie zrumieniła, podjarać na końcu na wyższej temperaturze przy zdjętej pokrywce.
Oj widzę że u Ciebie też mięsko wolno duszone.....i w dodatku w kapuście.
OdpowiedzUsuńWieprzowina z kapustą to świetna para!
Zapewne baaaardzo smakowite danie o nieśpiesznie opisane z polotem autorki.
Buziaczki na tą weekendową pluchę Marzenko.
Świetnie że trafiłam dziś na Twój przepis. W kuchni czeka piękny kawałek karkówki. Przepis wykorzystam zatem dziś niezwłocznie :)
OdpowiedzUsuńWyszła super. :) Mogę polecić wszystkim
UsuńFantastyczny przekładaniec a w nim wszystko co lubimy. Oczywiście przepis wykorzystamy, bo już mamy smaka i na tę karkówkę i na tę kapustę. Pozdrawiamy😊
OdpowiedzUsuńDługo mnie nie była a tu taka reklama, cieszę się że Wam smakowało. Ja ją uwielbiam, ;-D
OdpowiedzUsuńSmakowało to mało powiedziane. Pyszotne jedzonko a do tego bardzo fajnie się przyrządza. Dla nas bomba. Mniammm
UsuńMniam, pyszne mięsko!
OdpowiedzUsuńOj widziałam ten przepis - mega! Muszę do tego wykorzystać kapustę, którą mam w domu! Zrobię z fioletową ;)
OdpowiedzUsuńOj, ślinka cieknie...Wspaniała propozycja:)
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ta wersja karkówki
OdpowiedzUsuńJesssusieczku! Slinotok na klawiature! Co do tego? Ziemniak? Chlebus?
OdpowiedzUsuńMatko kochana! Tylem zabawiła w tej Słowenii, że nie zauważyłam, że mam taką kochaną komentatorkę! Do tego można i chlebuś, i ziemiaczki (smakowe!) i kieliszeczek wódeczki! Buziaki serdeczne :-)
Usuńrobiłam kilka razy jest super
OdpowiedzUsuńNo to... super!
Usuń