Moja kuchnia pachnąca... barszczem

czwartek, 21 sierpnia 2025

Buraczkowa sałatka po turecku

›
 Wreszcie doczekałam chwili, kiedy moje sponiewierane deszczami buraczki osiągnęły dopuszczalną do konsumpcji wielkość jaj perkoza dwuczubeg...
19 komentarzy:
niedziela, 3 sierpnia 2025

Ogórki "krokodylki"

›
  Te ogórki - bez dwóch zdań! - są przebojem mojej spiżarni 2025.  Bardzo kwaśne, bardzo słodkie i bardzo ostre - a w rezultacie: prze-pysz-...
17 komentarzy:
niedziela, 27 lipca 2025

Letnia parzybroda

›
  Ku uciesze domowników zaserwowałam niedawno parzybrodę. Właściwie śmieszkowanie było z powodu nazwy, ale i uciecha z powodu smaku, bo jest...
20 komentarzy:
wtorek, 8 lipca 2025

Chinkali GSP - czyli Gruzin zbratany ze Słoweńcem i Polką :-)

›
  Każdy mój wyjazd do Martika (czyli do Słowenii) owocuje jakimś przepysznym daniem, którego nie mogłabym ugotować u siebie. Pomijam fakt, i...
19 komentarzy:
czwartek, 5 czerwca 2025

Kruche ciastka z nasionami mniszka lekarskiego i orzechami

›
  Tak, wiem - to post mocno spóźniony. Ja co prawda znajduję jeszcze dmuchawce w cienistych zakamarkach mojego Podgórza, ale pewnie u Was da...
24 komentarze:
piątek, 23 maja 2025

Sałatka "królewska" z selerem i ananasem

›
   Nie wiem zaiste, na czym ma polegać "królewskość" tej sałatki - może to jakieś zaszłości z lat słusznie minionych, kiedy to ana...
33 komentarze:
środa, 16 kwietnia 2025

Drożdżowe štruklji z nadzieniem orzechowym (Kvašeni orehovi štruklji)

›
  Jednym z najlepszych słoweńskich dań są štruklji. Ciężko przetłumaczyć dosłownie to pojęcie - opisowo rzecz biorąc to jakby roladki z różn...
21 komentarzy:
›
Strona główna
Wyświetl wersję na komputer

O mnie

Moje zdjęcie
Marzynia Mamcia
Wyświetl mój pełny profil
Obsługiwane przez usługę Blogger.