Moja kuchnia pachnąca... barszczem

piątek, 31 października 2025

Ryż melancholijnego jankesa

›
  Nieustająco bawi mnie pichcenie potraw, które mają niezwykłe nazwy. Jako żywo nie mam bladego pojęcia, dlaczego jankesa (w dodatku trawion...
23 komentarze:
poniedziałek, 20 października 2025

Rolada w serowym cieście i domowa czekolada

›
  Matko, jakie to jest pyszne! To ciasto serowe to genialny pomysł, ale niestety nie mogę zełgać, żem sama na niego wpadła. Zobaczyłam to cu...
36 komentarzy:
środa, 15 października 2025

Leniwy chleb Agusiowy

›
  Aga z bloga " Agusiowe smakołyki " ( klik! ) nazwała ten chleb "leniwym" ze względu na łatwość wykonania. Mój był podw...
17 komentarzy:
środa, 8 października 2025

Powrót na ojczyzny łono

›
  Trzeba przyznać, że tym razem byłam na farmie Martika wyjątkowo długo. Oczywiście, starałam się jak najwięcej pomagać (nie, powyższych kró...
26 komentarzy:
środa, 10 września 2025

Sałatka makaronowa "Muszelki i przegląd lodówki"😃

›
  Kiedy człowiek sobie buszuje po zakoleżankowanych blogach, to właściwie zawsze ma ochotę zjeść każdą z potraw, które tam widzi. Odwiedzani...
28 komentarzy:
niedziela, 7 września 2025

Ciasteczka Ziarna kawy i syrop z róży

›
  Trzeba przyznać, że złudzenie, iż to rozsypana kawa, jest niezwykle przekonujące. Jeśli ktoś ma ochotę - tak jak Martik, bo to ona upiekła...
22 komentarze:
czwartek, 21 sierpnia 2025

Buraczkowa sałatka po turecku

›
 Wreszcie doczekałam chwili, kiedy moje sponiewierane deszczami buraczki osiągnęły dopuszczalną do konsumpcji wielkość jaj perkoza dwuczubeg...
22 komentarze:
niedziela, 3 sierpnia 2025

Ogórki "krokodylki"

›
  Te ogórki - bez dwóch zdań! - są przebojem mojej spiżarni 2025.  Bardzo kwaśne, bardzo słodkie i bardzo ostre - a w rezultacie: prze-pysz-...
19 komentarzy:
niedziela, 27 lipca 2025

Letnia parzybroda

›
  Ku uciesze domowników zaserwowałam niedawno parzybrodę. Właściwie śmieszkowanie było z powodu nazwy, ale i uciecha z powodu smaku, bo jest...
20 komentarzy:
wtorek, 8 lipca 2025

Chinkali GSP - czyli Gruzin zbratany ze Słoweńcem i Polką :-)

›
  Każdy mój wyjazd do Martika (czyli do Słowenii) owocuje jakimś przepysznym daniem, którego nie mogłabym ugotować u siebie. Pomijam fakt, i...
19 komentarzy:
czwartek, 5 czerwca 2025

Kruche ciastka z nasionami mniszka lekarskiego i orzechami

›
  Tak, wiem - to post mocno spóźniony. Ja co prawda znajduję jeszcze dmuchawce w cienistych zakamarkach mojego Podgórza, ale pewnie u Was da...
24 komentarze:
piątek, 23 maja 2025

Sałatka "królewska" z selerem i ananasem

›
   Nie wiem zaiste, na czym ma polegać "królewskość" tej sałatki - może to jakieś zaszłości z lat słusznie minionych, kiedy to ana...
32 komentarze:
środa, 16 kwietnia 2025

Drożdżowe štruklji z nadzieniem orzechowym (Kvašeni orehovi štruklji)

›
  Jednym z najlepszych słoweńskich dań są štruklji. Ciężko przetłumaczyć dosłownie to pojęcie - opisowo rzecz biorąc to jakby roladki z różn...
21 komentarzy:
›
Strona główna
Wyświetl wersję na komputer

O mnie

Moje zdjęcie
Marzynia Mamcia
Wyświetl mój pełny profil
Obsługiwane przez usługę Blogger.