Moja kuchnia pachnąca... barszczem
czwartek, 21 sierpnia 2025
Buraczkowa sałatka po turecku
›
Wreszcie doczekałam chwili, kiedy moje sponiewierane deszczami buraczki osiągnęły dopuszczalną do konsumpcji wielkość jaj perkoza dwuczubeg...
19 komentarzy:
niedziela, 3 sierpnia 2025
Ogórki "krokodylki"
›
Te ogórki - bez dwóch zdań! - są przebojem mojej spiżarni 2025. Bardzo kwaśne, bardzo słodkie i bardzo ostre - a w rezultacie: prze-pysz-...
17 komentarzy:
niedziela, 27 lipca 2025
Letnia parzybroda
›
Ku uciesze domowników zaserwowałam niedawno parzybrodę. Właściwie śmieszkowanie było z powodu nazwy, ale i uciecha z powodu smaku, bo jest...
20 komentarzy:
wtorek, 8 lipca 2025
Chinkali GSP - czyli Gruzin zbratany ze Słoweńcem i Polką :-)
›
Każdy mój wyjazd do Martika (czyli do Słowenii) owocuje jakimś przepysznym daniem, którego nie mogłabym ugotować u siebie. Pomijam fakt, i...
19 komentarzy:
czwartek, 5 czerwca 2025
Kruche ciastka z nasionami mniszka lekarskiego i orzechami
›
Tak, wiem - to post mocno spóźniony. Ja co prawda znajduję jeszcze dmuchawce w cienistych zakamarkach mojego Podgórza, ale pewnie u Was da...
24 komentarze:
piątek, 23 maja 2025
Sałatka "królewska" z selerem i ananasem
›
Nie wiem zaiste, na czym ma polegać "królewskość" tej sałatki - może to jakieś zaszłości z lat słusznie minionych, kiedy to ana...
33 komentarze:
środa, 16 kwietnia 2025
Drożdżowe štruklji z nadzieniem orzechowym (Kvašeni orehovi štruklji)
›
Jednym z najlepszych słoweńskich dań są štruklji. Ciężko przetłumaczyć dosłownie to pojęcie - opisowo rzecz biorąc to jakby roladki z różn...
21 komentarzy:
›
Strona główna
Wyświetl wersję na komputer