piątek, 31 października 2025
Ryż melancholijnego jankesa
poniedziałek, 20 października 2025
Rolada w serowym cieście i domowa czekolada
Rolada serowa:
· 6 jajek, 300 g sera żółtego (ja dałam Złotego Mazura), 6 lekko kopiastych łyżek majonezu.
Jajka ubijamy przez kilka minut na
puszystą masę. Pod koniec, cały czas ubijając, dodajemy majonez, potem starty
na dużych oczkach tarki ser.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika
wykładamy papierem do pieczenia, lekko natłuszczamy go olejem (dzięki temu
łatwiej będzie oddzielić ciasto od papieru). Wylewamy masę serową, wyrównujemy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15 minut (do
zarumienienia).
Wyjmujemy z piekarnika i ostrożnie zwijamy w roladę, usuwając jednocześnie papier do pieczenia. Po chwili ponownie rozwijamy ciasto serowe na płasko.
Przygotowane nadzienie wykładamy na ciasto serowe. Dość ściśle zwijamy w roladę, owijamy w papier, na którym wcześniej piekło się ciasto serowe. Ponownie wstawiamy do piekarnika (łączeniem do dołu) i pieczemy przez około 40-45 minut. Jeżeli ciasto nie będzie chciało się od papieru oddzielić, przełóż go na chwilkę (papierem do dołu) na zwilżoną ściereczkę. Następnie podważając ciasto szpatułką delikatnie oddziel je od papieru.
środa, 15 października 2025
Leniwy chleb Agusiowy
środa, 8 października 2025
Powrót na ojczyzny łono
środa, 10 września 2025
Sałatka makaronowa "Muszelki i przegląd lodówki"😃
niedziela, 7 września 2025
Ciasteczka Ziarna kawy i syrop z róży
czwartek, 21 sierpnia 2025
Buraczkowa sałatka po turecku
Wreszcie doczekałam chwili, kiedy moje sponiewierane deszczami buraczki osiągnęły dopuszczalną do konsumpcji wielkość jaj perkoza dwuczubego😂 Mogłam więc wypróbować przepis, znaleziony u Hajduczka (klik!) na turecką przystawkę z jogurtem. Przepis jest banalnie prosty, jedyna trudność to upieczenie buraczków (bo z pieczonych lepsza, ale i z gotowanych pyszna). Jeśli w piekarniku pieczemy coś, co nie jest np. waniliowym sufletem, to można położyć obok buraki i upieką się "przy okazji".
niedziela, 3 sierpnia 2025
Ogórki "krokodylki"
niedziela, 27 lipca 2025
Letnia parzybroda
Ku uciesze domowników zaserwowałam niedawno parzybrodę. Właściwie śmieszkowanie było z powodu nazwy, ale i uciecha z powodu smaku, bo jest to pyszna zupa. Pochodzi z Wielkopolski, jednak na Pogórzu też była gotowana, i to nawet w mojej rodzinie. Na pewno nie zna jej rodzina Małżonka, bo kompletnie nie kojarzył parzenia brody z niczym, może oprócz tekstu ze starej piosenki Jana Kaczmarka z "Elity" ("Tam na plantach, tuż obok cmentarza, mąż żonie wrzątkiem gębę wyparza. Chyba pójdę tam ze swoją żoną, ona także gębę ma niewyparzoną"). Małżonek sugerował nawet nieśmiało, że tekst jakby pasuje do naszego życia rodzinnego, ale na moją, i to śmiałą, sugestię, czy nie chciałby mieć czasem tej kapusty na głowie, zamiast na brodzie, zamilkł i zajął się konsumpcją. Całkiem ochoczą😂.
wtorek, 8 lipca 2025
Chinkali GSP - czyli Gruzin zbratany ze Słoweńcem i Polką :-)
czwartek, 5 czerwca 2025
Kruche ciastka z nasionami mniszka lekarskiego i orzechami
piątek, 23 maja 2025
Sałatka "królewska" z selerem i ananasem
środa, 16 kwietnia 2025
Drożdżowe štruklji z nadzieniem orzechowym (Kvašeni orehovi štruklji)
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Pokrojony w kostkę chleb lub bułkę podsmaż na roztopionym maśle. Lekko ostudź, a następnie dodaj skórkę z cytryny, cukier, cukier waniliowy, grubo zmielone orzechy włoskie i odrobinę rumu, w którym moczone były rodzynki. Na koniec dodaj nieco słodkiej śmietanki.
W osobnej misce wymieszaj śmietanę (serek), żółtko i odrobinę cukru.


































