SKŁADNIKI:
50 dekagramów wątróbki drobiowej,
3-4 jajka na twardo,
duża cebula,
2 ząbki czosnku,
3-4 jajka na twardo,
duża cebula,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki masła,
olej do smażenia (ale jeszcze lepiej gęsi smalec),
sól, pieprz do smaku.
WYKONANIE:
Wątróbkę usmażyć na oleju, nie może być krwista. Posolić dopiero pod
koniec smażenia. Cebulkę skroić, lekko zezłocić na maśle. Wątrobę, jajka,
cebulę razem z masłem i zmiażdżonym czosnkiem zmielić w maszynce (przez grube
sitko) i doprawić na pikantnie. Kto nie przepada za wyrazistym smakiem czosnku, może go wcześniej zeszklić razem z cebulą.Ponieważ kolor mielonej wątróbki jest taki jakiś brudnoszary, najlepiej ugnieść go w natłuszczonej miseczce, a potem ten kopczyk wysmarować majonezem i udekorować wedle gustu :-)
Bardzo ciekawy przepis. Szkoda, że nie pokazałaś jak wygląda w środku, choć pewnie zrobiłaś to rozmyślnie. Bardzo fajna impreza, ciekawa jestem smaków tych wszystkich serwowanych smakołyków :) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńJeżeli mogę cokolwiek się wtrącić, to zamiast majonezu posypać kopczyk drobniutko posiekanym dodatkowo ugotowanym jajkiem na twardo z drobniutko posiekanym ogórkiem konserwowym. Natomiast zamiast oleju do smażenia użyć gęsiego smalcu. Taki przepis usłyszałam kiedyś w telewizji od aktorki Gołdy Tencer. Kawior żydowski według jej przepisu, robię od lat i jest to faktycznie wspaniała przekąska i tak przyozdobiona zupełnie nieźle wygląda.
OdpowiedzUsuńPani Wandziu, bardzo dziękuję za uwagi, ten gęsi smalec będzie o wiele lepiej podchodzący :-)
UsuńCiekawa jestem smaku, bo za rybim kawiorem nie przepadam, a ten wydaje się być całkiem apetyczny.
OdpowiedzUsuńto musi być pycha! kocham wątróbkę kocham czosnek więc jak będziesz robić po raz kolejny wpraszam się na degustację! ;D
OdpowiedzUsuńTo rzeczywiście oryginale danie, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTo rzeczywiście oryginale danie, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię wątróbkę a drobiową to najbardziej z wszystkich:) zrobię to! Marzyniu dzięki za inspirację :) buziaczki
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis! Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńMG będzie zachwycony :)
oryginalne !
OdpowiedzUsuńNo, masz! A nie moglibyśta mnie raz do roku na te przysmaki zaprosić? Mogę zatańczyć za ten kawior.
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś i bardzo mi smakowało :) muszę powtórzyć :)
OdpowiedzUsuńa gdzie Ty się podziewasz? brakuje ciebie! wracaj!!!
OdpowiedzUsuńwarto czytać takie blogi świat od razu staję sie piekniejszy !
OdpowiedzUsuń