wtorek, 19 grudnia 2023

Sernik z brzoskwiniami i pianką

Sernikowy klasyk. U nas w domu nieco zapomniany, bo wyparty przez nowinki na ciasteczkowych spodach. A jednak małżonek, będąc "w gościach" tak się rozpływał nad podobnym sernikiem, a potem tak się podchlebiał, tak mył gary poza kolejką, a nawet "zalicoł się jak Wojtek Marynie (póki były kluski w kuminie, trala la😂) - żem musiała upiec. 
Korzystałam z przepisu Ani,któraGotuje (klik!) i robi to zaiste wspaniale. Placek wyszedł znakomity, to ciasto takie kruchutkie, wierzchnia warstwa chrupiąca, pianka bezowa sztywna, a brzoskwinie soczyste. Jedyne, co zmieniłabym, to warstwę serową - zrobiłam z wiaderka, jak w oryginale, i była aż za bardzo kremowa, jak w serniku na zimno z mascarpone. 
SKŁADNIKI:
na ciasto kruche (forma 20/30)
400 g mąki pszennej,
150 g masła,
3 żółtka (białka do pianki bezowej),
1 jajko,
pół szklanki cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
na masę serową
1 kg twarogu mielonego np. z wiaderka,
1 budyń śmietankowy - proszek,
100 ml roztopionego masła (do 130 g),
1 żółtko (białko do pianki bezowej),
1 jajko,
pół szklanki cukru,
puszka brzoskwiń - 400 g,
na piankę bezową
4 białka,
1/2 szklanki drobnego cukru.
WYKONANIE:
Zagnieść kruche ciasto i podzielić je na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Mniejszą część odłożyć do zamrażarki, większą wyłożyć spód formy, wyścielony papierem do pieczenia. Widelcem zrobić dziurki, schłodzić 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180  stopni, podpiec spód 10 minut.
Masa serowa: ser, proszek budyniowy, roztopione masło, jedno całe jajko oraz jedno żółtko i cukier dobrze wymieszać, wylać na podpieczony kruchy spód. Na wierzch sera ułożyć pokrojone w grube plastry połówki brzoskwiń wyjęte z syropu.
Piec w 170 stopniach (góra/dół) 50 minut, po czym wyjąć i  wyłożyć na ser ubitą pianę bezową.
Piankę trzeba zacząć ubijać na 10 minut przed końcem pieczeniem sernika. 4 białka miksować zaczynając od mniejszych i stopniowo zwiększać prędkość obrotów. Pani Ania zaleca, aby nie dłużej niż 3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Potem zacząć dodawać po łyżce cukier, za każdym razem ubijając na najwyższych obrotach. Miało to trwać łącznie ok. 10 minut, ale już po 6-7 pianę można było kroić.
Bezę wyłożyć na podpieczoną masę serową, wyrównać. 
Zmrożoną kulę ciasta zetrzeć na grubych oczkach tarki bezpośrednio na bezę. Piec ostatnie 30 minut, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z grzaniem góra/dół. Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika na 10 minut, po czym wyjąć sernik, dobrze schłodzić i dopiero wtedy kroić ostrym nożem. 
 
Pyszne wspomnienie imienin u Teściowej😍 Polecam na święta!

 

 

15 komentarzy:

  1. Cudowny ♥️ aż oczy wychodzą z podziwu, a żołądek wariuje, obłędny serniczek, bardzo okazały.

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik wycacany,wygląda cudownie:)
    Pianka wysoka,świetnie się trzyma. Myślę, że do świąt jak nic trzeba będzie drugi upiec bo ten zniknie migusiem:)
    Pozdrawiam cieplutko 🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maminku, gdy będę piekła to raczej ten z Twojego przepisu. Chyba że Martik coś upiecze "nowoczesnego", bo przejeżdżają na święta!

      Usuń
  3. No to masz już świąteczny nastrój i czas wyczekiwania na dzieciaki. A to już wkrótce 🫠
    Myślę, że jak zakręcicie się we dwie w kuchni to tam powstaną cuda,cudeńka 🤗
    Będzie co opowiadać:)
    Ściskam mocno!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny serniczek, wspaniały pomysł z dodatkiem brzoskwiń i pianki :) czuję, że na jednym kawałku trudno się zatrzymać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow! Ależ pyszny! Szmat czasu nie jadłam takiego klasycznego sernika. Aż się oblizałam 🤤
    Kochana dopiero dzisiaj zobaczyłam Twoje pytanie o topper na tort. Topper to taka dekoracja na patyku. A opłatek na tort może być z czymkolwiek. Na allegro można zamówić nawet taki z Krecikiem 😘

    OdpowiedzUsuń
  6. Mój mąż uwielbia serniki i brzoskwinie, więc myślę, że to połączenie to dla niego byłaby para doskonała. Chyba się skuszę na takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Serniki, moje ciasta najbardziej ulubione!
    Wszelkiego dobra na Święta Bożego Narodzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam bardzo serniki, choć jeszcze nie miałem okazji robić sernika z brzoskwinią, więc w najbliższym czasie postanowię taki sernik wypróbować.
    Pozdrawiam Cię cieplutko i od serducha 🥰😘💕

    OdpowiedzUsuń
  9. wspanialy sernik, moja siostra podobny zrobiła na święta

    OdpowiedzUsuń
  10. O tak. Pychota. Uwielbiam ten sernik... Był na święta 😉😉😉

    OdpowiedzUsuń
  11. Sernik to moje ulubione ciasto, w kazdej wersji - pieczony i na zimno, a brzoskwinie naleza do niego obowiazkowo. Ten przepis bardzo mi przypomina mój, choc ja, jako jedna w domu zawsze odcinam ciasto i jem tylko warstwe serowa, Beze czesto tez dodaje, ale przewaznie z cytrynowa polewa (curd) na wierzchu. Jedyna róznica jest fakt, ze uzywam swiezych brzoskwin, a poza sezonem innych owoców np. mango (wtedy beze posypuje wiórkami kokosowymi)
    Twój serniczek Marzyniu jest piekny i jestem pewna, ze byl pyszny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jezuniu, aleś mnie dopieściła, Przyjaciółko kochana :-)

      Usuń