środa, 26 stycznia 2011

Rolada z boczku z nadzieniem czosnkowo-pietruszkowym- akt trzeci




Podejrzewam, że pomału czujecie się wyrolowani, jednak zgodnie z obietnicą przedstawiam ostatnią kandydatkę do „toczonej” miss. 
To rolada z boczku, nadziewana masą z bułki, pietruszki i czosnku. Miała może nie najliczniejsze, ale bardzo ekspansywne stronnictwo. Domagali się jednak czegoś na strawienie tej smakowitej tłustości, więc zostali przegłosowani przez abstynentów.
Danie to najsmaczniejsze jest na ciepło i tak właśnie zostało pożarte. Po wyjęciu z piekarnika na pniu pochłonięto połowę, potem podpiekaliśmy ten boczuś na grzankach.
Z musztardą rosyjską i korniszonkiem – pycha!
P.S. Zdecydowanie nie polecam tym, którzy się odchudzają. Można przytyć od samego (niebowgębnego zaiste) zapachu.

SKŁADNIKI:
kawał boczku (ja miałam gotowany) na tyle gruby, aby dał się skroić na trzy połączone płaty,
ośródka z jednej czerstwej bułki,
4 ząbki czosnku,
duży pęczek natki pietruszki,
sól, pieprz, ulubione przyprawy, podchodzące do boczku (egzotyka nie pasuje).

WYKONANIE:
Boczek rozkroić metodą babci Anieli na prostokątny płat. Ponieważ tłusta warstwa jest krucha, więc ulazł mi się skrawek słoninki, który po prostu dotuliłam do reszty rolady, przyklejając go do nadzienia. Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, pietruszkę drobno skroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Masę wyrobić, ewentualnie dodając ciut oleju, by się dobrze kleiła i doprawić solą i pieprzem. 
Boczek rozłożyć, rozklepać na nim nadzienie, zwinąć, obwiązać nicią. Posypać przyprawami – ja dałam cały kminek, majeranek i liście laurowe. Przykryć folią aluminiową, wstawić do naczynia (u mnie patelnia cygańska z odkręcaną rączką), wlać pół szklanki wody i zapiekać na 180 stopni, aż się ślicznie zrumieni, a dużo tłuszczu wytopi.
Można zjeść od razu na ciepło, gdy zaś zastygnie - daje się kroić w cienkie plastry, które potem zapiekamy na chlebku.

Dobrze, że nikt z nas nie ma problemów z cholesterolem…


14 komentarzy:

  1. Witam Marzyniu po długiej nieobecności (wyjaśnienie na moim blogu) - wszystkie roladki przeleciałam i chyba najbardziej przypadła do mojego żarłocznego gustu właśnie ta, ostatnia:))) Marzyniu zrobiłam te ciasteczka czekoladowe Twojej córci i wyszły rewelacyjne, tylko jakby ciut ciemniejsze niż te na Twoim blogu:))) Nie wiem czy za dużo czekolady dałam, czy aparat mój gorszego sortu?Chciałam je jeszcze pokryć bitą śmietaną....ale synowa zaprotestowała, bo ma zgagę po słodyczach, a tak jej smakowały, że kilka pożarła na dzień dobry...:)))Całuski przesyłam i moc uścisków dla Martika za ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja sobie tym razem tylko powącham:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja się wiecznie odchudzam, ale uwielbiam takie rzeczy :) Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. no ta rolada to do mnie przemawia :) a Ty tak na raty słuchasz?

    OdpowiedzUsuń
  5. kochana Marzyniu ja jestem na taki etapie swojej diety że już sobie pomału pozwalam na tzw. królewskie uczty, więc jak bym miała pod ręką kawałek twojej roladki to pewnie bym go wsunęła bez żadnych obiekcji bo uwielbiam boczuś a w szczególności jeszcze taki cieplutki i jeszcze bym paluch oblizała, pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  6. No teraz to naprawdę żałuję , że z monitora nie przenika aromat ;)))Nie jadam boczku , ale i tak mnie ten widok zachwyca ;)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Od poniedziałku mam urlop, więc myślę, że Twoje przepisy wykorzystam

    OdpowiedzUsuń
  8. Dobrze, że ja nie jestem na żadnej diecie, to sobie niedługo upichcę taką właśnie roladkę. Niesamowicie musi smakować, od samego patrzenia dostałam strasznego ślinotoku:)Kuszące:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. prawdziwie domowy obiad :) na dodatek przepyszny

    OdpowiedzUsuń
  10. Jadam boczek.Jadam mięso. Jadam....:):):):)
    Każda z tych odsłon powoduje u mnie dziwne sprzężenia organizmu:):)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam!! i już prawie mnie przekonałaś do zrobienia rolady.

    OdpowiedzUsuń
  12. Zapraszamy do przyłączenia się do powstającej listy POLSKICH blogów kulinarnych: http://polskieblogikulinarne.blogspot.com/

    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń