2009-06-18
Ten pasztet powstaje dzięki pracowitości dwóch babć: babcia Jasia dostarcza surowca, a babcia Misia surowiec „obrabia”. Ani dzieci, ani wnuki nie hodują królików i nie umieją przygotować z nich takich pyszności. Oczywiście moja Teściowa też robi pasztety z królika, ale w takiej formie smarownej, a nie krojone z bloku jak moja Mama.
Często toczymy dyskusje na ich temat, bo każda ma swoich wiernych fanów, ale sądzę, że są to raczej spory w stylu: „O wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy”. Po prostu oba są pyszne i kiedy będę u Teściowej zrobimy JEJ wersję, dam na bloga i każdy będzie sobie mógł je upiec sam i porównać.
A teraz przepis mojej MAMY:
Przepis mówi o króliczym mięsie, ale oczywiście może być to kurczak.
SKŁADNIKI:
1 kg obranego ugotowanego mięsa - mniej więcej jest to mięso z całego młodego królika po ugotowaniu (nie zapominajcie dziewczynki, że wzmiankowanego całego młodego królika należy wcześniej wypatroszyć, może niech to zrobi jakiś facet…),
30 dkg tłustego boczku surowego lub wędzonego albo podgardla,
30 dkg wątróbek drobiowych (nie kupować w poniedziałek, bo leżą od piątku!),
2 średnie marchwie,
średni seler lub pół dużego,
2 liście bobkowe,
4 ziarenka ziela angielskiego,
sól, pieprz, maga, gałka muszkatołowa (pół małej łyżeczki),
3 średnie cebule,
4 całe jaja (też średnie, ma się rozumieć, hehehe)
ewentualnie 20 dkg słoniny do wyłożenia średniej blaszki (można piec w keksówce, ale wtedy dłużej się piecze, a i powierzchnia ulubionej przez wszystkich rumianej skórki jest mniejsza).
WYKONANIE:
Królika, boczek/podgardle i warzywa ugotować w osolonej wodzie z liściem i zielem do takiej miękkości, żeby mięso odeszło od kości. Warzywa będę miękkie wcześniej, więc je wyjąć, aby nie rozgotowały się na muto.
2 cebule pokroić w pióra i usmażyć na szklisto na maśle lub oleju i na tym usmażyć wątróbkę (wystarczy, że straci surowiznę w środku).
Roladki z cukinii
4 godziny temu
mamaNiuni (gość) 2009-06-20
OdpowiedzUsuńJa ten przepis ściągnęłam z witryny kulinarnej, zanim zrobiła się "towarzystwem bogatej adoracji". Proszę zwrócić uwagę, ze ten pasztet nie zawiera żadnej bułki, ani jakiegoś tam grysiku. To jest CZYSTE MIĘSO!
Smacznego
Przymierzam się do zrobienia pasztetu. I myślę żeby pomieszać mięso z królika z piersią z kurczaka. Ciekawe czy będzie dobre☺
OdpowiedzUsuń