niedziela, 22 listopada 2009

Chrupiąca jajecznica

2009-06-13
Jest to jedna z wariacji na temat jajecznicy. Jeśli opatrzyła nam się tradycyjna jajecznia, to można sobie takie małe danko zrobić.
Wystarczy kromka chleba lub bułki (chleb tostowy pewnie też będzie podchodzący, ale ja praktycznie tego wacianego chleba nie kupuję). Kroimy go w niedbałą kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło (lyżkę) z odrobiną oleju lub oliwy i podsmażamy na nim lekko ząbek czosnku w plasterkach. Następnie czosnek wyciągamy (chyba, że ktoś lubi mocno czosnkowe jaja), a na tłuszczyku rumienimy grzanki. Odsuwamy je na bok patelni i wbijamy 2 jajka. Kiedy się już prawie zetną, mieszamy całą zawartość. Solimy, pieprzymy, można dodać oregano czy inne ulubione zioła. Super do tego pasuje pomidorek :-)

1 komentarz:

  1. Martik (gość) 2009-06-13
    Niestety nie mogę się wypowiedzieć co do smaku jajecznicy, bo mama mnie rano NIE OBUDZIŁA, a już ze zdjęcia widać, że była pyszna :)
    mamamarzynia 2009-06-14
    Budziłam, tylko żaden potwór nie chciał nawet podnieść martwej powieki, bo było siódma rano. Kto rano wstaje, temu mama jajecznię daje, hehehe

    OdpowiedzUsuń