piątek, 27 grudnia 2013

Sylwestrowe jajka w sosie tatarskim "Zegar"




Jak widać po anturażu ja takie jajka zrobiłam na Wielkanoc, bo gdy tylko zobaczyłam je na blogu Broni (koniecznie tam zajrzyjcie, ma fantastyczne pomysły) musiałam je przygotować. Ale właśnie na sylwestra będą najbardziej podchodzące, co chyba nikogo nie dziwi, więc tulczyłam to zdjęcie niemal cały rok. Tylko zegar trzeba nastawić na „za pięć dwunasta” a nie - jak u mnie - na jedenastą (wtedy zasiedliśmy do śniadania wielkanocnego). No i jajka nie mogą być tak świeże, jak moje (zawsze biorę je od ulubionego chłopa o wdzięcznym pseudonimie Szakal, bo to są „jedynki”) – fatalnie się obierały!

Bronia podała swój zegar na sałatce jarzynowej, ale lepiej pasuje do tego sos tatarski – jajka są wtedy częścią dania, a nie tylko dekoracją. No i moje cyferki są z marynowanej papryki, bo marchewka nie konweniowała mi z ostro-kwaśnym sosem.

Sos tatarski w mojej wersji robi się banalnie prosto: trzeba drobno posiekać dobre, kiszone ogórki, grzybki marynowane, sparzoną cebulkę i jajka na twardo (ja je trę na grubej tarce). Mieszamy z majonezem i kwaśną śmietaną, zaostrzamy smak pieprzem, musztardą i odrobiną chrzanu.

W moim domu mogłyby być tylko takie zegary:-)

23 komentarze:

  1. Świetny pomysł.Co godzine jajeczko do buzi.

    OdpowiedzUsuń
  2. Slicznie wyglada i napewno jest pyszne....Dzisiaj skorzystam z tego przepisu.Wlasnie szukalam przepis na sos tatarski i ten jest wyjatkowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, czy wyjątkowy, ale na pewno pyszny! Trzymam kciuki za udaną imprezę :-)

      Usuń
  3. Dziekuje za zyczenia i te swiateczne i te noworoczne. Tobie i Twojej rodzinie rowniez wszystkiego najlepszego w tym Nowym Roku. Przede wszystkim wielu nowych smacznych potraw, wiele szczescia i rodzinnej milosci.

    OdpowiedzUsuń
  4. Szczęśliwego Nowego Roku Marzyniu.
    I żeby zawsze chciało Ci się jaja robić! Nie tylko z jaj (-:

    OdpowiedzUsuń
  5. Marzyniu, dziś na naszego pierwszego Sylwestra na Skarpie robimy właśnie taką zegarową sałatkę z jajkami :)))
    Ty jesteś moją ulubioną i jedyną blogową "mamusią", która uczy mnie nie tylko gotowania, ale jak kochać życie... Jak nie doceniać tych świątecznych klimatów -toż to najpiękniejszy czas w roku :)))

    Wszystkiego co najlepsze na ten Nowy Rok 2014 życzę! I szampańskiej sylwestrowej zabawy :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Mamarzyniu, pomysł z zegarem wykorzystam w przyszłym roku ja Niebiosa pozwolą. Kochana moja życzę Ci samych dobrych chwili w przyszłym roku, spełnienia marzeń tych od duszy i bądź szczęśliwa w nowym domku. Pozdrawiam cieplutko jeszcze w starym roku!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kochana Marzyniu, mam nadzieję, że ten rok był dla Ciebie dobry. Życzę żeby ten nowy dom (w obu sensach) stanął i się zapEłniał. I ja Cię kocham nieustająco oi liczę, że w końcu...!
    Dobrego 2014

    OdpowiedzUsuń
  8. Marzyniu, cofnij ten zegar o rok chociaż, zrób to dla mnie, boć starzeję się okrutnie!
    Bardzo trafiona dekoracja , i choć mam hipercholesterol , to jajka wcinam jedno za drugim, tak apetycznie wyglądają.Dobrego roku Marzyniu dla Ciebie i całej Twojej gromadki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko moja kochana jajka i masło nie podwyższają cholesterolu, więc im więcej zjesz jajek tym będziesz miała lepszy wynik...

      Usuń
  9. Marzyniu ale to super pomysl! I ten jajkowy zegar w Twoim wykonaniu jest przepiekny!:) Szczesliwego Nowego Roku Marzyniu!:) Pozdrawiam serdecznie:0

    OdpowiedzUsuń
  10. Marzynia, nie mówiłaś ile trza się napocić, żeby te liczby tak poukładać ;)))

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie dość,że pięknie wygląda to pewnie i świetnie smakuje :) pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  12. GENIALNY POMYSŁ !
    WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł Marzenko. Pod koniec tego roku postaram się skubnąć Ci ten pomysł.
    Miłego dnia Marzenko :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. No ale gdzie jest nowy post ja się pytam? :P ile można patrzeć na noworoczne jajeczka??
    chcemy czegoś nowego, treściwego i pysznego! :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Pomysł z zegarem bardzo mi się podoba... a sos tatarski mogę zjeść w każdej ilości :)

    OdpowiedzUsuń
  16. fantastyczny pomysł, muszę zapamiętać na następnego Sylwestra:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda super.:) Sos tatarski jak najbardziej pasuje do jajek.:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń