Bardzo smaczne - gdybym nie wiedziała, że to z burakiem, nie odgadłabym, co nadaje wilgotność i specyficzny posmak (jakby owocowej konfitury) tym mufinkom.
Dodatkowym walorem jest "bezglutenowość", niewielka kaloryczność ciasteczek i fakt, że długo są świeże. No i możliwość wykorzystania pozostałych po sałatce "szubie" bio-buraczków :-)
Martusia piekąc je inspirowała się z przepisem z tej strony (klik!)
SKŁADNIKI:
3 średnie, ugotowane (lub upieczone) buraki,
czubata szklanka mąki ryżowej,
2 jajka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
pół szklanki brązowego cukru,
1 dojrzały banan,
pół szklanki oleju (z pestek winogron akurat),
12 łyżek kakao.
WYKONANIE:
Suche składniki wymieszać w misce. Buraki, banan i jajka zblendować na gładką masę, wlać olej, jeszcze krótko zmiksować. Wymieszać łyżką z suchymi. Foremki (najlepiej silikonowe, papilotki się przyklejają) napełniać do 2/3 wysokości, piec w 170 stopniach (grzanie góra i dół, środkowa półka piekarnika). Po około 30 minutach, gdy ładnie wyrosną i charakterystycznie popękają sprawdzić patyczkiem.
Jak widać na poniższym zdjęciu są bardzo puszyste, miękkie i wilgotne :-)
Buraki sa tak samo doskonalym dodatkiem do ciasta jak marchewka czy cukinia. Doskonaly przepis!
OdpowiedzUsuńChyba zakupię formę do mufinek; a czy można użyć zwykłej mąki pszennej?
OdpowiedzUsuńPiekłam już kiedyś podobne ciasto z burakiem, tyle że przedobrzyłam i bardzo ograniczyłam cukier - były niezbyt dobre. Przerobiłam je na bajaderki z dżemem i wtedy całkiem, całkiem...
OdpowiedzUsuńAle Martikowe wyglądają super!
Cyt! Jesteś tu? Napisz do mnie na maila pieswswetrze/maupa i dalej gmail, bo ja tu nigdzie nie mogę znaleźć Twojego adresu, a intymnych spraw nie będę wywnętrzać publicznie ;)
OdpowiedzUsuńPamiętam taką babkę z burakami,którą kiedyś piekła Mama.
OdpowiedzUsuńByła naprawdę pyszna. Właśnie taką puszysta i wilgotna. Niestety nie ma na nią przepisu w przepiśniku Mamy.
Ale jest Twój przepis na mufinki:)
Spróbujemy:)
No, no, kolejne pokolenie wzięło się za gary;))
OdpowiedzUsuńZ powodzeniem.
Musze wyproowac Twoj przepis mafinki z burakami, wygladaja pysznie
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
zjadlabym nawet o tej porze
OdpowiedzUsuńO O elegancko takie muffinki to chyba mimo postanowienia w Wielkim Poście na weekend można machnac przecież można je potraktować dzięki burakom jako sałatkę! :)))
OdpowiedzUsuń