skip to main |
skip to sidebar
Mazurek Zuzianki
2009-04-13
W tym roku upiekłyśmy mazurek na orzechowym spodzie i na tortownicy, więc jest okrągły.
Orzechy włoskie (2 szklanki) zmieliłam w maszynce. Dodałam 2 łyżki cukru (uwaga: ten spód jest bardzo słodki, jeśli ktoś woli, to chyba można wziąć 1 łyżkę). W przepisie jest cukier kryształ, ale jednak lepiej jest dać puder, bo grubszy kryształ nieco zgrzytał w zębach. Sypkie składniki łączy się stopionym masłem (3-4 łyżki), aż powstanie plastyczna masa. Wylepić tortownicę i podpiekać 10-15 minut w ok. 170 stopniach (druga półka od dołu w piekarniku). Gdy tortownica nie jest idealnie szczelna, trzeba ją zabezpieczyć folią aluminiową od spodu. Orzechy się lekko zarumienią i cudownie zapachną w całej kuchni! Nie przejmować się, że po upieczeniu wygląda to na bardzo kruche, nie rozsypie się po odpięciu obręczy (oczywiście na drugi dzień, po zlepieniu tego masą krówkową, daje się normalnie kroić na porcje).
Masa krówkowa znajduje się w przepisie na pierwszy mazurek.
Dekoracja według uznania, jak widać, dziewczynki zrobiły to prześlicznie. A ile było oblizywania paluszków…
Zuzia miała 6, a Martusia 14 lat :-)
OdpowiedzUsuń