Mama zrobiła pysznego klopsa. W sumie to takie proste, a wygląda i smakuje świetnie (zwłaszcza na zimno).
Podaję przepis dokładnie wg słów Mamy:
1 kg mięsa wieprzowego, tłustego (karkówka, biodrówka, łopatka) – zmielonego,
2 jajka całe,
czosnek sproszkowany,
sól, pieprz,
szczypta majeranku,
łyżka masła,
bułeczka do obsypania rynienki.
- składniki wyrobić razem jak do galicyjskich sznycli (kotletów mielonych).
W rynience wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką układamy warstwę spodnią (śmiszny wyraz) tego mięsa. Na to układamy połówki jajek na pół twardo, przykrywamy drugą warstwą i górę smarujemy roztrzepanym jajkiem dla uzyskania skóreczki wierzchniej. Wypiekamy w piekarniku (gorącym, 200 stopni) ok. godziny. Można kromki klopsu podawać do obiadu na ciepło, najlepiej z jakimś mięsnym sosem (może być Winiary z koperkiem), można klops podawać do chleba na zimno. Ugarnirowany dajmy na to majonezem, czy fajnymi warzywami stanowi smaczną przystawkę.
Mam pełen zamrażarnik pasztecików, krokietów, uszek, pierogów na święta... matko jedyna - dwa dni to robiłam
OdpowiedzUsuńo tak zgodzę sie z Tobą Mamamarzyniu najsmaczniejszy na zimno :)) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńriverman1971 2009-12-03
OdpowiedzUsuńjakie ładne słoneczko...się z nich wyławia...
tamirian 2009-12-03
mmmmmmmmmmmmm.......niewiele mozna dodać do tego co napisał riverman...piekne słoneczko, moje smaki:):):)
Kiedyś w końcu spełnie to co mówię i nie wejdę do Ciebie przed obiadem bo potem taki jakiś zwyczajny się wydaje:):)
Anaste (gość) 2009-12-03
Tez robię , bardzo podobnie :) Czasami kombinuję i nadziewam warzywami , albo pieczarkami :):):) No teraz to bym sobie zjadła :)
wolnaduszka (gość) 2009-12-04
Jestem głodna .
CzarnyWieprz (gość) 2009-12-04
I proszę - ilu rzeczy ja jeszcze nie robiłam. A może coś prostego ze śledzi KochanaMarzynju?