środa, 2 grudnia 2009

Klops Mamy Mamymarzyni (czyli Babci Misi)


Mama zrobiła pysznego klopsa. W sumie to takie proste, a wygląda i smakuje świetnie (zwłaszcza na zimno).
Podaję przepis dokładnie wg słów Mamy:

1 kg mięsa wieprzowego, tłustego (karkówka, biodrówka, łopatka) – zmielonego,
2 jajka całe,
czosnek sproszkowany,
sól, pieprz,
szczypta majeranku,
łyżka masła,
bułeczka do obsypania rynienki.

- składniki wyrobić razem jak do galicyjskich sznycli (kotletów mielonych).
W rynience wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką układamy warstwę spodnią (śmiszny wyraz) tego mięsa. Na to układamy połówki jajek na pół twardo, przykrywamy drugą warstwą i górę smarujemy roztrzepanym jajkiem dla uzyskania skóreczki wierzchniej. Wypiekamy w piekarniku (gorącym, 200 stopni) ok. godziny. Można kromki klopsu podawać do obiadu na ciepło, najlepiej z jakimś mięsnym sosem (może być Winiary z koperkiem), można klops podawać do chleba na zimno. Ugarnirowany dajmy na to majonezem, czy fajnymi warzywami stanowi smaczną przystawkę.

3 komentarze:

  1. Mam pełen zamrażarnik pasztecików, krokietów, uszek, pierogów na święta... matko jedyna - dwa dni to robiłam

    OdpowiedzUsuń
  2. o tak zgodzę sie z Tobą Mamamarzyniu najsmaczniejszy na zimno :)) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. riverman1971 2009-12-03
    jakie ładne słoneczko...się z nich wyławia...

    tamirian 2009-12-03
    mmmmmmmmmmmmm.......niewiele mozna dodać do tego co napisał riverman...piekne słoneczko, moje smaki:):):)
    Kiedyś w końcu spełnie to co mówię i nie wejdę do Ciebie przed obiadem bo potem taki jakiś zwyczajny się wydaje:):)

    Anaste (gość) 2009-12-03
    Tez robię , bardzo podobnie :) Czasami kombinuję i nadziewam warzywami , albo pieczarkami :):):) No teraz to bym sobie zjadła :)

    wolnaduszka (gość) 2009-12-04
    Jestem głodna .

    CzarnyWieprz (gość) 2009-12-04
    I proszę - ilu rzeczy ja jeszcze nie robiłam. A może coś prostego ze śledzi KochanaMarzynju?

    OdpowiedzUsuń