piątek, 8 lipca 2011

Jajka w sosie koperkowym


Jasio i Zunia są u mnie na wakacjach, a więc H&C zasiada do stołu w pełnym składzie. Nie zawsze jednak są wypaśne frykasy, czasami nawet nie ma czasu na sterczenie przy kuchni. Więc w kategorii "letnie obiadki" pojawiło się danie, które pamiętam z dzieciństwa i które wciąż jest jednym z przebojów szkolnej stołówki (to zdumiewające, jakimi drogami chodzą gusta dzieci...).
 Aby uatrakcyjnić wizualnie owe jajeczka wysiliłam się na aranż jak dla niejadków. Oczywiście na talerzach zamiast tej papryki pojawiła się potem solidna bołdka ziemniaczków i po kupce surówki z młodej kapusty, ale pierwsze wrażenie było pozytywne.
Jak ugotować jajka sie wi, a gdyby ktoś chciał taki sosik, to wuala:
SKŁADNIKI:
bulion drobiowy (miałam nawet rosołek z PRAWDZIWEJ kury),
2 łyżki mąki na zasmażkę (lub więcej, zależy ile tego rosołu),
2 łyżki masła,
2 łyżki śmietany,
2 łyżki koperku posiekanego,
sól, pieprz, trochę soku z cytryny.
Zrobić jasną zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić zimnym rosołem, zagotować. Wsypać koperek, doprawić, chwilkę pogotować. Zaciągnąć śmietaną lub śmietanką. I tyle. 
Nie licząc gotowania ziemniaków - minutka roboty!
 

8 komentarzy:

  1. świetne zdjęcie :) a wiesz że ja pamiętam takie jajka z dzieciństwa ale w sosie musztardowym- muszę się zapytać mamy jak je się robiło bo były pyszne :)) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. No i to są na przykład takie dania, które bym sobie jadła przez internet :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Też pamiętam jajka ze szkolnej stołówki, ale, tak jak wspomniała Piegusek, w sosie musztardowym.W koperkowym nie próbowałam, ale chętnie to zrobię:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak to danie lubią to i zupę szczawiową z jajeczkami polubią :) Fajny pomysł, jak mi ślimaki nie zeżrą koperku na ogródku to zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak ja uwielbiam jajka w sosie koperkowym, chyba jutro sobie zrobię po pracy bo dość szybko się je robi, buziaki i mocne uściski

    OdpowiedzUsuń
  6. Matko.......jakie to moje jest żarcie..

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam:)z koperkowym nie próbowałam!

    OdpowiedzUsuń