Jak widać po anturażu ja takie jajka zrobiłam na Wielkanoc,
bo gdy tylko zobaczyłam je na blogu Broni (koniecznie tam zajrzyjcie, ma fantastyczne
pomysły) musiałam je przygotować. Ale właśnie na sylwestra będą najbardziej podchodzące,
co chyba nikogo nie dziwi, więc tulczyłam to zdjęcie niemal cały rok. Tylko zegar
trzeba nastawić na „za pięć dwunasta” a nie - jak u mnie - na jedenastą (wtedy
zasiedliśmy do śniadania wielkanocnego). No i jajka nie mogą być tak świeże,
jak moje (zawsze biorę je od ulubionego chłopa o wdzięcznym pseudonimie Szakal,
bo to są „jedynki”) – fatalnie się obierały!
Bronia podała swój zegar na sałatce jarzynowej, ale lepiej
pasuje do tego sos tatarski – jajka są wtedy częścią dania, a nie tylko
dekoracją. No i moje cyferki są z marynowanej papryki, bo marchewka nie konweniowała
mi z ostro-kwaśnym sosem.
Sos tatarski w mojej wersji robi się banalnie prosto: trzeba
drobno posiekać dobre, kiszone ogórki, grzybki marynowane, sparzoną cebulkę i
jajka na twardo (ja je trę na grubej tarce). Mieszamy z majonezem i kwaśną śmietaną,
zaostrzamy smak pieprzem, musztardą i odrobiną chrzanu.
W moim domu mogłyby być tylko takie zegary:-)
extra pomysł :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł.Co godzine jajeczko do buzi.
OdpowiedzUsuńBardzo ładna sałatka.
OdpowiedzUsuńSlicznie wyglada i napewno jest pyszne....Dzisiaj skorzystam z tego przepisu.Wlasnie szukalam przepis na sos tatarski i ten jest wyjatkowy.
OdpowiedzUsuńNie wiem, czy wyjątkowy, ale na pewno pyszny! Trzymam kciuki za udaną imprezę :-)
UsuńDziekuje za zyczenia i te swiateczne i te noworoczne. Tobie i Twojej rodzinie rowniez wszystkiego najlepszego w tym Nowym Roku. Przede wszystkim wielu nowych smacznych potraw, wiele szczescia i rodzinnej milosci.
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego Roku Marzyniu.
OdpowiedzUsuńI żeby zawsze chciało Ci się jaja robić! Nie tylko z jaj (-:
Marzyniu, dziś na naszego pierwszego Sylwestra na Skarpie robimy właśnie taką zegarową sałatkę z jajkami :)))
OdpowiedzUsuńTy jesteś moją ulubioną i jedyną blogową "mamusią", która uczy mnie nie tylko gotowania, ale jak kochać życie... Jak nie doceniać tych świątecznych klimatów -toż to najpiękniejszy czas w roku :)))
Wszystkiego co najlepsze na ten Nowy Rok 2014 życzę! I szampańskiej sylwestrowej zabawy :)))
Mamarzyniu, pomysł z zegarem wykorzystam w przyszłym roku ja Niebiosa pozwolą. Kochana moja życzę Ci samych dobrych chwili w przyszłym roku, spełnienia marzeń tych od duszy i bądź szczęśliwa w nowym domku. Pozdrawiam cieplutko jeszcze w starym roku!!!
OdpowiedzUsuńKochana Marzyniu, mam nadzieję, że ten rok był dla Ciebie dobry. Życzę żeby ten nowy dom (w obu sensach) stanął i się zapEłniał. I ja Cię kocham nieustająco oi liczę, że w końcu...!
OdpowiedzUsuńDobrego 2014
Marzyniu, cofnij ten zegar o rok chociaż, zrób to dla mnie, boć starzeję się okrutnie!
OdpowiedzUsuńBardzo trafiona dekoracja , i choć mam hipercholesterol , to jajka wcinam jedno za drugim, tak apetycznie wyglądają.Dobrego roku Marzyniu dla Ciebie i całej Twojej gromadki.
Bożenko moja kochana jajka i masło nie podwyższają cholesterolu, więc im więcej zjesz jajek tym będziesz miała lepszy wynik...
UsuńAle super pomysł :)
OdpowiedzUsuńMarzyniu ale to super pomysl! I ten jajkowy zegar w Twoim wykonaniu jest przepiekny!:) Szczesliwego Nowego Roku Marzyniu!:) Pozdrawiam serdecznie:0
OdpowiedzUsuńMarzynia, nie mówiłaś ile trza się napocić, żeby te liczby tak poukładać ;)))
OdpowiedzUsuńNie dość,że pięknie wygląda to pewnie i świetnie smakuje :) pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńGENIALNY POMYSŁ !
OdpowiedzUsuńWSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU
Świetny pomysł Marzenko. Pod koniec tego roku postaram się skubnąć Ci ten pomysł.
OdpowiedzUsuńMiłego dnia Marzenko :-)
ale fajne:)
OdpowiedzUsuńNo ale gdzie jest nowy post ja się pytam? :P ile można patrzeć na noworoczne jajeczka??
OdpowiedzUsuńchcemy czegoś nowego, treściwego i pysznego! :))
Pomysł z zegarem bardzo mi się podoba... a sos tatarski mogę zjeść w każdej ilości :)
OdpowiedzUsuńfantastyczny pomysł, muszę zapamiętać na następnego Sylwestra:)
OdpowiedzUsuńWygląda super.:) Sos tatarski jak najbardziej pasuje do jajek.:) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń