piątek, 7 sierpnia 2020

Bułki do burgerów z pasty sezamowej (bez glutenu)

Martik biedak źle się czuje po glutenie. Ponieważ my nie mamy takich problemów, więc sama sobie piecze bezglutenowe pieczywo. Okazuje się, że bułeczki z przepisu bardzo sympatycznego pana Bartka (klik!) posmakowały wszystkim (bo oczywiście kupa ludzi się pod nie podpięła, skoro już upiekła 😍). Może i komuś z czytelników mojego bloga przyda się ten przepis? Jest niezwykle prosty i pieczywo wychodzi rzeczywiście bardzo smaczne, i bardzo pasuje do soczystej wołowiny.

SKŁADNIKI (na 4 bułeczkoplacki):

  • 6 łyżek pasty tahini (sezamowej),
  • 1 jajko,
  • pół łyżeczki sody,
  • łyżka soku z cytryny (lub octu ziołowego jak u nas),
  • sól do smaku.

WYKONANIE:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodając ewentualnie odrobinę wody. Ma mieć konsystencję ciasta na lane kluski. Nakładać łyżką na wyścieloną papierem do pieczenia blachę, piec w 180 (150 z termoobiegiem) stopniach do wyrośnięcia i zrumienienia. Składać po dwa, napychając między nie co dusza zapragnie (co napchał Martik, widać na zdjęciu). 

Gdybym nie zobaczyła, nie uwierzyłabym, że to powstaje z pasty sezamowej!



7 komentarzy:

  1. Przemyślne bardzo:) w życiu bym na to nie wpadła. Przede wszystkim dobrze trzymają całkiem solidną porcję różnych dobroci😁
    Na ten czas glutenu nie unikamy ale jakby co to jest gotowe rozwiązanie.
    Buziolki. Miłej niedzieli 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. takiego wypasionego hamburgera to bym sobie z chęcią zjadła

    OdpowiedzUsuń
  3. Z przepisu wygląda jak bułeczkowa wersja takiego chleba na maśle orzechowym (wrzucałam przepis kilka miesięcy temu). Kwestia zamiany masła orzechowego na tahini :) Na pewno muszą być smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Burger z taką bułką musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  5. I można "skamerować", jak się, nieprawdaż?

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda zawodowo, na pewno wypróbuje ten przepis. Dziękuję za niego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To są zdecydowanie moje smaki

    OdpowiedzUsuń