Czasami ryby należy jeść, wiemy to wszyscy. Ta akurat forma przyrządzenia cieszy się powodzeniem u Hurmy i Czeredy, no, może nie tak, jak mięsiwo, ale obleci.
Jak dla mnie - pychota!
SKŁADNIKI:
filety z dowolnej ryby (u mnie to akurat był dorsz),
ulubione zioła - bardzo pasuje koperek, tymianek i rozmaryn, byle nie przewalić, bo zagłuszą smak,
czosnek granulowany,
sól, pieprz,
sok z cytryny,
na polewkę - posolona śmietana 12% z łyżką mąki pszennej i rozbełtanym żółtkiem,
masło z olejem do smażenia.
WYKONANIE:
Filety skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć. Obtaczać w mące, strzepnąć nadmiar, usmażyć na maśle z olejem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać polewką wykonaną z mieszaniny śmietany, żółtka, mąki, czosnku i ziół. Zapiekać w 180 stopniach, aż się śmietanka zarumieni.
"Śmierć w Kornwalii" Daniel Silva
9 godzin temu
Dla mnie tez bomba!
OdpowiedzUsuńZe smietana mowisz...:) Jeszcze takiej nie probowalam:) Ale masz racje rybke trzeba zjesc od czasu do czasu:) Twoja wyglada suuuuper!:)
OdpowiedzUsuńPewnie jest pachnąca i soczysta - na pewno wypróbuje przepis :o)
OdpowiedzUsuńRyba zawsze i wszędzie. Uwielbiam.
OdpowiedzUsuńNarobiłas mi apatytu Marzenko na taką rybkę. Muszę koniecznie też taką zrobić :-)
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam rybki a w śmietanie są chyba najlepsze!
OdpowiedzUsuńa ja tm z rybami nie przepadam , ale czasami trzeb jej jeść, raczej częściej niż czsami
OdpowiedzUsuńo tak Marzyniu teraz to żeś mi dopiero dogodziła tą rybką:) uwielbiam w takiej postaci-pociekła mi ślinka!!! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa kiedyś piekłam ie pstrąga, ale łososia pod majonezową kołderką, niesamowite. Ale twoje dzieło wygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co zapiekane w śmietanie,a ta rybka to po prostu niebo w gębie .
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Marzyniu w ten niedzielny skwar:)
Dzisiaj u nas ta rybka na obiad w ślachetnym towarzystwie ziemniaczków bio :) buziaki - rzeszowska H&C :*
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńI smakuje też :-)
UsuńBardzo ładnie prezentuje się ta rybka i ja jako zwolennik takich dań jestem zdania, że na pewno ją wykonam. Całkiem niedawno także odkryłem pyszny przepis na zapiekankę z warzywami i łososiem https://mowisalmon.pl/przepisy/zapiekanka-z-warzywami-i-lososiem/ więc polecam każdemu aby ją spróbował zrobić. Gwarantowane kulinarne doznania.
OdpowiedzUsuńPanie Piotrze! Zajrzałam i rzeczywiście - propozycje są apetyczne. Jako marketingowiec (?) dobrze wypełnia pan swoją rolę, przynajmniej chciało się panu napisać porządny komentarz :-D
Usuń