Więc kiedy wpadł mi w oko ten przepis, postanowiłam go wypróbować. Jest nieco inny, dzięki tym jabłkom i goździkowi, ale bardzo smaczny. Musiałam tylko osobno podsmażyć troszkię kiełbaski dla mojej Bandy Mięsożerców, bo sarkali, że straszne pośnisko...
Przepis wlepiam w (niemal) oryginalnym brzmieniu; i tak sobie każdy, kto zechciałby go ugotować, przerobi na swój strój :-D
Składniki:
- 4-5 jabłek
- 4-5 czerwonych buraków
- 1,5 litra wywaru z kości i włoszczyzny
- 1 łyżka masła
- łyżka mąki
- listek laurowy
- filiżanka śmietany
- kieliszek czerwonego wina
- 1- 2 goździki
- sól
- cukier
Umyte i obrane buraki i jabłka zetrzeć na tarce, poddusić na maśle, oprószyć mąką, zalać wywarem, dodać przyprawy i gotować, aż będą miękkie.
Wlać czerwone wino, podprawić śmietaną.
Podawać:
Z ziemniakami posypanymi koperkiem.
Mam ogromną ochotę na Twój barszcz! U mnie też nie obejdzie się bez porządnej porcji mięsa :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam barszcz czerwony, mogłabym go pić codziennie gdyby się dało i gdybym miała go ugotowanego, no ale co zrobić; pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKochana Mamciu - uwielbiam taki barszczyk :))) Wiesz, jeszcze z 10 lat temu smakowały mi zupełnie inne rzeczy! Jak to wszystko się zmienia ;)))
OdpowiedzUsuńTe zdjęcia - te z jasnymi włosami to z 2008 roku, więc nie dziwota, że młodzieńczo wyglądam, hehe ;)))
BARDZO serdecznie Cię ściskam i całuję!!!
Marzenko z ... niemal podnóża bieszczadzkiego do białostockich rubieży przeleciałaś jak rzut beretem, ale smaczek mocno podkręciłaś. Chce mi się bardzo takiego boszczu, nawet postnego.:)
OdpowiedzUsuńCzerwony barszcz to moja miłość!! <3 od dziecka jestem jego fanką pod każdą postacią. Do białego raczej czuję swoistą niechęć, chociaż przez moje obcowanie w Barszczowym zagłębiu co rusz próbuję zmienić swój stosunek do tej potrawy... ;)
OdpowiedzUsuńJak ja bym chciała dobrze gotowac :(
OdpowiedzUsuńz winkiem:) zjadłabym chociaż u mnie zbytnio fanów na barszcz czerwony nie ma ale od czasu do czasu...buziaki od Pieguska:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam barszcz a Twój wygląda naprawdę tak bardzo smakowicie !! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do wzięcia udziału w konkursie Wielkanocnym na moim blogu i pozdrawiam serdecznie :)
Bardzo ciekawy przepis na barszcz, z podanych składników wnioskuję, że pyszny!
OdpowiedzUsuńciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej
OdpowiedzUsuńCiekawy i interesujący wpis :)
OdpowiedzUsuńwarto było zajrzec na tego bloga
OdpowiedzUsuńciekawe pomysły!
OdpowiedzUsuń