piątek, 19 kwietnia 2013

Sałatka mimoza

Zaletą tej sałatki jest szybkość jej wykonania. Zanęciła mnie do niej niejaka pani Nikol i ona też - o tu! - najlepiej pokazuje, jak zrobić tę naprawdę smaczną alternatywę dla klasycznej jarzynowej, np. na świąteczny stół. Zresztą u mnie gościła właśnie na wielkanocnym stole, co widać na załączonym obrazku.
P.S. Za sałatą są przebojowe ciasteczka z lemon -curdem, naprawdę urocze, wyglądają jak połówki jajek, pisałam o nich tutaj.
P.S.2. Zamiast warstwy zamrożonego masła (?!) dałam warstwę kukurydzy. Jeszcze szybciej i na pewno równie smacznie.
Polecam! .

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Zieloniutka zupa - krem z zielonego groszku


No i okazuje się, że „zachyciliśmy się” na zupy - kremy. Najfajniejsze jest w nich to, że nie wymagają praktycznie żadnego wysiłku, aby je zrobić. Nawet Jurand, któren się odgrażał, że nie tknie, zjadł z apetytem.
W kremie z zielonego groszku kolor zachwyci każdego, na zdjęciu tego tak nie widać, ale jest po prostu zieloniutki jak majowa trawka. Oczywiście efekt ten można uzyskać tylko ze świeżego groszku, albo – jak w moim przypadku – z mrożonego. No i nie wolno go długo gotować. Dodatkowym bonusem krótkiego gotowania jest smak – wspomnienie lata, jakże miłe, gdy na polu wiosna nadal nie może się wyłupać z lodowych okopów. 
Więc do dzieła, zupka jest pyszna i można błysnąć przed odchudzającymi się koleżankami.
SKŁADNIKI:
Opakowanie groszku mrożonego (ja miałam Hortex, spoko jest),
Niecały litr odtłuszczonego rosołu drobiowego,
1 większa szalotka,
ząbek czosnku,
duża łyżka masła,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku.
WYKONANIE:
Cebulkę i czosnek pokroić, dusić do miękkości na maśle (nie rumienić). Zalać bulionem i chwilkę pogotować. Na mocno wrzący rosół wrzucić groszek i pod przykryciem szybko go zagotować. Nie trzeba dłużej, i tak będzie miękki, a zachowa kolor i świeżość. Zmiksować na gładko, doprawić. 
To, co pływa na zdjęciu na wierzchu zupki to suszone pomidory z chili i bazylią, posypałam, żeby było jeszcze pikniej.
A do tego bułeczka z masłem zapieczona na rumiano.