Sernikowy klasyk. U nas w domu nieco zapomniany, bo wyparty przez nowinki na ciasteczkowych spodach. A jednak małżonek, będąc "w gościach" tak się rozpływał nad podobnym sernikiem, a potem tak się podchlebiał, tak mył gary poza kolejką, a nawet "zalicoł się jak Wojtek Marynie (póki były kluski w kuminie, trala la😂) - żem musiała upiec.
Korzystałam z przepisu Ani,któraGotuje (klik!) i robi to zaiste wspaniale. Placek wyszedł znakomity, to ciasto takie kruchutkie, wierzchnia warstwa chrupiąca, pianka bezowa sztywna, a brzoskwinie soczyste. Jedyne, co zmieniłabym, to warstwę serową - zrobiłam z wiaderka, jak w oryginale, i była aż za bardzo kremowa, jak w serniku na zimno z mascarpone.
SKŁADNIKI:
na ciasto kruche (forma 20/30)
400 g mąki pszennej,
150 g masła,
3 żółtka (białka do pianki bezowej),
1 jajko,
pół szklanki cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
na masę serową
1 kg twarogu mielonego np. z wiaderka,
1 budyń śmietankowy - proszek,
100 ml roztopionego masła (do 130 g),
1 żółtko (białko do pianki bezowej),
1 jajko,
pół szklanki cukru,
puszka brzoskwiń - 400 g,
na piankę bezową
4 białka,
1/2 szklanki drobnego cukru.
WYKONANIE:
Zagnieść kruche ciasto i podzielić je na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Mniejszą część odłożyć
do zamrażarki, większą wyłożyć spód formy, wyścielony papierem do pieczenia. Widelcem zrobić dziurki, schłodzić 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, podpiec spód 10 minut.
Masa
serowa: ser, proszek budyniowy, roztopione
masło, jedno całe jajko oraz jedno żółtko i cukier dobrze wymieszać, wylać na podpieczony kruchy spód. Na
wierzch sera ułożyć pokrojone w grube plastry połówki brzoskwiń wyjęte z syropu.
Piec
w 170 stopniach (góra/dół) 50 minut, po czym wyjąć i wyłożyć na ser ubitą
pianę bezową.
Piankę trzeba zacząć ubijać na 10 minut przed końcem pieczeniem sernika. 4 białka
miksować zaczynając od mniejszych i stopniowo zwiększać prędkość obrotów. Pani Ania zaleca, aby nie dłużej niż 3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Potem zacząć
dodawać po łyżce cukier, za każdym razem ubijając na najwyższych obrotach. Miało to
trwać łącznie ok. 10 minut, ale już po 6-7 pianę można było kroić.
Bezę
wyłożyć na podpieczoną masę serową, wyrównać.
Zmrożoną kulę ciasta zetrzeć na grubych oczkach tarki bezpośrednio na bezę. Piec ostatnie 30
minut, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z grzaniem góra/dół. Po upieczeniu
lekko uchylić drzwi piekarnika na 10 minut, po czym
wyjąć sernik, dobrze schłodzić i dopiero wtedy kroić ostrym nożem.
Pyszne wspomnienie imienin u Teściowej😍 Polecam na święta!
Cudowny ♥️ aż oczy wychodzą z podziwu, a żołądek wariuje, obłędny serniczek, bardzo okazały.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńSernik wycacany,wygląda cudownie:)
OdpowiedzUsuńPianka wysoka,świetnie się trzyma. Myślę, że do świąt jak nic trzeba będzie drugi upiec bo ten zniknie migusiem:)
Pozdrawiam cieplutko 🤗
Maminku, gdy będę piekła to raczej ten z Twojego przepisu. Chyba że Martik coś upiecze "nowoczesnego", bo przejeżdżają na święta!
UsuńNo to masz już świąteczny nastrój i czas wyczekiwania na dzieciaki. A to już wkrótce 🫠
OdpowiedzUsuńMyślę, że jak zakręcicie się we dwie w kuchni to tam powstaną cuda,cudeńka 🤗
Będzie co opowiadać:)
Ściskam mocno!
Cudowny serniczek, wspaniały pomysł z dodatkiem brzoskwiń i pianki :) czuję, że na jednym kawałku trudno się zatrzymać :)
OdpowiedzUsuńWow! Ależ pyszny! Szmat czasu nie jadłam takiego klasycznego sernika. Aż się oblizałam 🤤
OdpowiedzUsuńKochana dopiero dzisiaj zobaczyłam Twoje pytanie o topper na tort. Topper to taka dekoracja na patyku. A opłatek na tort może być z czymkolwiek. Na allegro można zamówić nawet taki z Krecikiem 😘
Mój mąż uwielbia serniki i brzoskwinie, więc myślę, że to połączenie to dla niego byłaby para doskonała. Chyba się skuszę na takie pyszności :)
OdpowiedzUsuńSerniki, moje ciasta najbardziej ulubione!
OdpowiedzUsuńWszelkiego dobra na Święta Bożego Narodzenia:)
Uwielbiam bardzo serniki, choć jeszcze nie miałem okazji robić sernika z brzoskwinią, więc w najbliższym czasie postanowię taki sernik wypróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię cieplutko i od serducha 🥰😘💕
wspanialy sernik, moja siostra podobny zrobiła na święta
OdpowiedzUsuńuwielbiam taki sernik ;)
OdpowiedzUsuńO tak. Pychota. Uwielbiam ten sernik... Był na święta 😉😉😉
OdpowiedzUsuńSernik to moje ulubione ciasto, w kazdej wersji - pieczony i na zimno, a brzoskwinie naleza do niego obowiazkowo. Ten przepis bardzo mi przypomina mój, choc ja, jako jedna w domu zawsze odcinam ciasto i jem tylko warstwe serowa, Beze czesto tez dodaje, ale przewaznie z cytrynowa polewa (curd) na wierzchu. Jedyna róznica jest fakt, ze uzywam swiezych brzoskwin, a poza sezonem innych owoców np. mango (wtedy beze posypuje wiórkami kokosowymi)
OdpowiedzUsuńTwój serniczek Marzyniu jest piekny i jestem pewna, ze byl pyszny.
Jezuniu, aleś mnie dopieściła, Przyjaciółko kochana :-)
Usuń